Betlehemi jászol kukoricacsuhéból

Mind az oviban, mind a suliban túl vagyunk a közös adventi készülődésen. A suliban ez egy 2 napos esemény volt: egyik nap apa vett részt rajta, másnap én. Az első nap egy vendég előadó segítségével méhviaszból gyertyákat tekertek, majd a maradékból sütikiszúró segítségével karácsonyfa díszeket készítettek. Ezzel mindenki ügyesen megbirkózott, s nagyon élvezték. DSC_0167Ezután következett a betlehemi jászol készítése cipó- vagy kókuszdióhéjból és kukoricacsuhéból. Ez egy nagyon ötletes dolog volt, de igazából a 2 betlehemes már sok volt a gyerekeknek, egy is elég lett volna nekik. A cipót a gyerekek belezték ki pár nappal a kézműveskedés előtt, s meg is ették a belét uzsonnára. (Szabi a megszáradt cipót is megcsócsálta picit, mert éhes volt.) :-)
Munka közben: Szabikám koncentrál Munka közben: Szabikám koncentrál

Cipóból készült betlehemi jászol Cipóból készült betlehemi jászol

Oldalról nézve a jászol Oldalról nézve a jászol

Betlehemes kókuszdióban Betlehemes kókuszdióban

kokusz-Betlehem1-by-baniko

A fotókért köszönet Judit néninek, hogy megosztotta velünk, ill. Gabi néni (ő volt az, aki megmutatta a készítését) lányának, aki ténylegesen fotózott.

Egyelőre a könyvespolcot díszíti a cipó, de azt hiszem gyönyörű dísze lesz az ünnepi asztalnak. A kisebbik pedig a gyerekek szobájában van felakasztva. A cipó tartósításához az egyik apuka akril lakk sprayt javasolt, így a nedvesség nem jut a kenyérhez, s tovább eltartható. A betlehemi jászol a karácsony egyik szimbóluma. A Biblia szerint, itt Betlehemben (Jeruzsálemtől kb. 10 km-re található) született a kis Jézus. József és Mária egy népszámlálás miatt indult útnak Názáretből Jeruzsálembe, s útközben egy barlang-istállóba behúzódva szülte meg Mária Jézust. Ezért szokás katolikus körökben karácsonykor egy jászolban megjeleníteni Józsefet, Máriát és a kis Jézust. Gyakran a jelenetet a pásztorokkal és a három királlyal kiegészítve ábrázolják.  

Szólj hozzá!

Blogértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről babázás; mese; játék; textiljáték-készítés, azon belül is varrás témában, akkor iratkozz fel blogértesítőmre, így biztos elsőként értesülhetsz a legfrissebb blogbejegyzésekről: