barbie

Baniko
2016. 07. 29.

A Mattelt a Barbie baba testalkata miatt sokan támadják, támadták már. Azt szerintem kevés rajongó tudja, hogy a német Lilli baba, akiről Barbiet mintázták, a német Bild-Zeitungban megjelent képregény 3D-ben megformált szereplője volt, és igencsak kacéran viselkedett a férfiakkal: pimasz és szexi volt. A babát Németországban nem is gyerekeknek, hanem férfaknak szánták (ezért lett ekkora cicije és popsija, mivel az újság főszerkesztőjének nem tetszett az illusztrátor által megrajzolt figura).

Sokszor szegezték már nekem a kérdést, hol csak kíváncsiságból, hol támadóan, hogy miért épp a Barbie babákra tervezek és varrok ruhákat, mikor ezek a babák műanyagok, és nem valós testalkattal rendelkeznek? Bevallom én azok táborába tartozom, akiknek gyerekkorában nem volt Barbie-ja. Nyilván nem elvi, hanem anyagi okokból, a szüleim nem engedhették meg maguknak. Sőt továbbmegyek, nem is hallottam róla. Nem emlékszem olyan osztálytársamra, akinek lett volna (persze ettől még lehetett). Volt persze egy kb.

Baniko
2014. 08. 28.
Amíg Siófokon nyaraltunk, kaptam egy üzenetet Ágitól, akivel együtt jártam szabásminta-szerkesztő tanfolyamra, hogy járt otthon Pécsett, s hozott nekem egy zacskónyi csipkeanyagot. Tudniillik a szülei régen csipkegyárban dolgoztak (ha jól emlékszem), de sajnos ő kevésbé szereti a csipkét.

Babaházat nem csak polcból lehet készíteni. Igazából attól függ, milyen és mekkora méretű babátok van. Ma szintén saját készítésű (angolul do-it-yourself, azaz DIY) babaházakból válogattam.

A lányomnak van vagy 10 barbie méretű babája (nem mind barbie márkájú, ezért fogalmaztam így). Vannak bútoraink is (kanapé, ágyak, emeletes ágy a kis tesóknak, szekrény, fürdőkád stb.). Viszont még nincs babaházunk. Már többször elgondolkodtam rajta, hogy legyen egy, mert a bútorokkal, babákkal gyakran játszik. De mindig visszatartott a mérete (és az ára). Mert, ha belegondoltok, akkor egy barbie méretű baba min. 30 cm magas. Ha ház, akkor emeletes, 2 vagy 3 szintes. Máris legalább 1 méternél járunk. A ház szélességére szintén legalább 60-70 cm-t számolhatunk.

Nem kell messzire menni (elég, ha csak kilépünk az utcára), s láthatjuk, hogy az idei nyári divatban hódít a virágminta. Már a tavaszi trendekben is megjelentek a virágmintás ruhák, de nyáron még inkább helyük van a divatban. Nem számít a ruha színe, nem számít a virág mérete, lényeg, hogy divat a virágos. (A baloldali türkiz ruha egyszerűen meseszép!!!)

Hétvégére kánikulát ígérnek 30-35 fokkal. Így pár napra leruccanunk a Balcsira, s természetesen Barbie sem maradhat itthon. Legalább öten jönnek velünk nyaralni - persze, ha engedem, akkor az egész babafamília is jönne. A "bőröndbe" nemcsak a nyár elengedhetetlen kellékei (fürdőruha, törülköző, köntös, strandruha) kerültek, hanem úgy láttam bálba is készülnek a lányok (igaz ugyan, hogy az Anna-bál csak a jövő hét végén lesz), mert legalább 10 hosszú, báli ruha is bekerült a táskába. :-) Ja és a kalapról se feledkezzünk meg (fotót sajna még nem tudok mutatni).

A Boginak varrt könnyű, gyorsan megvarrható szoknya kapcsán előkerestem a korábbi babaruháimat, amit  ebből az anyagból készítettem. Ha már piros, hozzátettem még egy kötött kardigánt is. Fogadjátok szeretettel!

A babák már nagyon panaszkodtak, hogy itt a szép napsütéses március, lekerültek a télikabátok, a lányok egyre rövidebb szoknyát hordanak az utcán, s nekik nincs egy új ruhájuk sem. Így muszáj volt varrnom nekik valami újat, valami szépet. Az anyagok közül - tavasz lévén - egy virágosra esett a választásom. Mindenki kapott 1-1 ruhát más díszítéssel. Van, aki V-nyakút, van, aki félvállasat, s van, aki pánt nélkülit.

Amíg lábadoztam a kórházi műtét után, s nem tudtam varrógép elé ülni, kötögettem. Ehhez persze új fonalakat kellett rendelnem. Mégpedig színátmeneteseket. Imádom őket. Nem kell mintán törni a fejem, mert maga a fonal színátmenetessége adja a mintát. Nem lesz 2 egyforma kardigán vagy pulcsi. Többségében rózsaszín-lila-fehér kombóban rendeltem (lányos színek ugyebár), de szerettem volna egy szép kék-zöld variációt is.

Oldalak