divatbabák

Az ázsiai divatbabák (pl. Blythe, Momoko, Pullip stb.) kicsiny hazánkban kevésbé ismertek,  inkább a (baba)gyűjtők körében népszerűek. Szerintem egy átlagos kislány, aki "csak" játszik a babákkal, még nem is hallott róluk. (Bogi biztosan nem.) Én is az Etsy-n találkoztam velük először. A babákat többnyire Ázsiában gyártják, és elsődlegesen az ottani piacot célozták meg velük. A babák jellemzői: elnagyolt fej, óriási szemek, nem egyszer színes (rózsaszín, kék, vörös stb.) hajak, s a babák testalkata is az ázsiai arányokat tükrözi.

Baniko
2014. 02. 15.

Korábbi bejegyzésemben a ma népszerű divatbabákról írtam. Most azokat a babákat szeretném bemutatni, amiket az 1959-ben megjelenő Barbie baba ihletett.

A divatbabákat (angolul fashion dolls) arra tervezték, hogy öltöztetni lehessen őket, mégpedig olyan ruhákba, mely tükrözi a divatot, az adott kor aktuális divatirányzatát.  Divatbabákkal nem csak játszani lehet (itt elsősorban a gyerekekre gondolok), hanem vannak kifejezetten (felnőtt) gyűjtők számára készített babák. Ezeket limitált példányszámban gyártják, s sokszor neves divattervezők ruháit viselik vagy éppen híres személyeket formáznak meg.