Madáreleség készítése házilag

Talán még ősszel egyszer apa és Szabi beállított 1 kg madáreleséggel, amit akciósan vásároltak a Lidl-ben. Búza, köles, napraforgómag, zab, földimogyoró, cirok és árpa volt a zacsiban. Én elraktam a szekrénybe, mondván majd, ha készítünk közösen madáretetőt, akkor kitesszük abba a madárkáknak. Csakhogy a madáretető készítés idő hiányában elmaradt, s a Szabi már régóta nyaggatott azzal, hogy legalább vigyük le abba a madáretetőbe, amit tavaly az alsó szomszédék raktak ki egy közeli fára.

Madáretető a fán

Így hát utánanéztem, hogy mivel is lehetne ezeket a magocskákat összetapasztani. Sok amerikai weboldalon láttam, hogy mogyoróvajat használtak hozzá. De egyrészt nem tudom, hogy nálunk kapható-e, ill. nem vagyok arról meggyőződve, hogy az egészséges lenne a madárkáknak. Így tovább nézelődtem. Ekkor láttam a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján, hogy vajjal is etethetjük a madarakat, így jött az ötlet, hogy ez lesz az összekötő elem. :-) Mikor Szabinak elújságoltam a hírt, hogy madáreleséget fogunk készíteni, már nagyon izgatott volt. Behozta a szoba közepére a kis asztalukat, s mindent oda kellett készítenem (a magokat, a vajat és egy tálat). Ezután a tálba öntöttünk egy kis adag magot, ill. valamennyi vajat. Jó, ha van egy férj (vagy segítség) a közelben, mert előbb-utóbb engem is bevontak a munkába, s csupa vajas lett az én kezem is. Arra számítsatok, hogy a vaj olvadni kezd a kezetek között.

 Miután Szabi elkészült a golyóval, én kivágtam 2 kört vastagabb kartonpapírból, s egy vastag tű és hímzőfonal segítségével rögzítettem alul és felül is a papírt. Magyarán szólva a golyó aljára és tetejére is tettem egy papírkört, s átfűztem az összesen a vastag tűt. A végén maradt egy kis vajas mag még. Ebből már nem tudtunk gombócot formázni, így folpack segítségével tekertem össze golyóvá. Ezután az elkészült madáreleséget betettük a fagyasztóba, hogy a vaj újra megszilárduljon. :-) Mivel azonban nagyon szép napos idő volt kb. 10 fokkal, ezért féltünk kivinni ezt a vajas verziót, inkább az Auchanban vásárolt cinkegolyókat akasztgattuk ki a gyerekekkel. Olyan helyre tettük, hogy az ablakból rálássunk. Minden reggel oviba menet ellenőrzik a gyerekek, s szemmel láthatóan már hiányzik is belőle. Remélhetőleg most hétvégén sikerül kitenni a saját madáreleségünket is.

Természetesen a végén Bogica is szeretett volna kézműveskedni, úgyhogy ő is gyúrt egy golyót. Ezt, ill. magáról a sétáról készített fotókat lentebb találjátok.

Szólj hozzá!

Blogértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről babázás; mese; játék; textiljáték-készítés, azon belül is varrás témában, akkor iratkozz fel blogértesítőmre, így biztos elsőként értesülhetsz a legfrissebb blogbejegyzésekről: