Szívecskés tűpárna

Idén úgy alakul, hogy a farsang farkához (február 10-13.) nagyon közel esik a Valentin nap, azaz a szerelmesek ünnepe, melyet február 14-én, Bálint napkor szokás megünnepelni. Ilyenkor a szerelmesek megajándékozzák egymást valamilyen aprósággal, virággal, édességgel. A rendszerváltást követően jelent meg ez az ünnep Magyarországon, s azt hiszem a Halloween mellett ez a másik angolszász ünnep, mely nagyon megosztja a lakosságot: van, aki kedveli; van, aki túlzásnak tartja. Bevallom őszintén mi sem "ünnepeljük". Mivel azonban a szerelem egyik fő szimbóluma a szív, s igyekszem olyan kézműves ötleteket bemutatni, melyet gyerekekkel közösen is el tudtok készíteni, ezért arra gondoltam, hogy a szívecske köré gyűjtök ötleteket, függetlenül a Valentin naptól. Mivel a szív nemcsak a szerelem, hanem a szeretet szimbóluma is, az ötletek többségét akár Anyák Napján is tudjátok majd hasznosítani. :D Ma igazából egy olyan ötletet hoztam, melyet Ti, anyukák tudtok magatoknak vagy esetleg anyukátoknak, nagymamátoknak elkészíteni: egy hímzett, szívecskés tűpárnát. Azt hiszem tűpárnát azok is használnak, akiknek nincs varrógépük. Ráadásul szerintem kézzel is megvarrható a lenti párna, nem kell hozzá feltétlenül gép. Lehet benne gombostűket is tárolni, nemcsak sima varrótűket. Ha van iskolás korú gyermeketek, akár őt is bevonhatjátok a tűpárna elkészítésébe. Szerintem ők már elég nagyok egy ilyen munkához. Magát a mintát itt találtam sok más ingyenesen letölthető, egyszerű minta társaságában. A mellékelt mintából én csak egy szívet  ragadtam ki, mivel ennyire volt szükségem.

Nézzük lépésről lépésre hogyan készül egy ilyen hímzett tűpárna.

Vágjunk le a végleges méretnél (az én tűpárnám kb. 9x9 cm)  2 cm-vel nagyobb keresztszemes hímzővásznat. Én Aidát használok, s van itthon vagy 5 féle alapszínben. Sőt már kipróbáltam, hogy be lehet-e festeni a fehéret valamilyen más színre. Belehet. :D Ezután mentsük le a mintát a fent említett oldalról, s válogassuk össze hozzá a rózsaszín fonalakat. Ann DMC fonalakat használ, én Vénuszt, így nekem át kellett váltanom az értékeket. Átváltó táblázatot (Ancor/DMC/Venus) itt találtok. Sajnos nem volt minden fonalból itthon, ezért néhol más színárnyalattal kellett helyettesítenem. szivecskes-tuparna-by-baniko01 Hímezzük ki a szívecskét a kiválasztott minta alapján. Ha van kedvünk, akkor keretet is adhatunk a tűpárnánknak, mint én. A sarkokba kis szívecskéket hímeztem. Én a keretben lévő, szív körüli részt nem hímeztem, de van egy szilvás tűpárnám is, ott a köztes terület is ki van töltve fehérrel. szivecskes-tuparna-by-baniko02 Ha megvagyunk a hímzéssel, akkor tulajdonképpen a "nehezén" túl is vagyunk. Most keressünk egy színben hozzáillő anyagdarabot, s vágjuk ki akkorára, amekkora a hímzővásznunk. szivecskes-tuparna-by-baniko03 Most az anyagdarabokat fordítsuk szín színnel szemben, vagyis kívül legyen a hátoldala. szivecskes-tuparna-by-baniko04 Varrjuk körbe a 2 anyagot, persze a keret körül hagyjunk egy kis részt, mondjuk 1 cm-t. Az egyik oldalon hagyjunk szabadon pár centit (mondjuk kettőt), mert ezen a kis lyukon fogjuk kifordítani. szivecskes-tuparna-by-baniko05 Ha körbevarrtuk, így fog kinézni. Nem tudom látszik-e a jobb oldalon a kb. 2 cm-es nyílás. Vágjuk le a sarkokat, mert így könnyebb lesz kifordítani, majd fordítsuk is ki a nyíláson keresztül. szivecskes-tuparna-by-baniko06 Így néz ki, ha kifordítjuk. Az olló hegyével tudjuk a sarkokat megigazítani. szivecskes-parna-by-baniko07 Ezután tömjük ki vattával, vatelin darabkákkal vagy tömőanyaggal (ezzel szokták a kézműves babákat kitömni). Én egy kis méteráru boltban vettem Békásmegyeren. Ezután nincs más dolgunk, mint összevarrni géppel vagy kézzel a maradék 2 cm-t is. S íme a végeredmény: egy szép, mutatós, szívecskés tűpárna, amit ajándékba is adhatunk vagy meg is tarthatunk magunknak. szivecskes-tuparna-by-baniko Jó alkotást kívánok!

Szólj hozzá!

Blogértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről babázás; mese; játék; textiljáték-készítés, azon belül is varrás témában, akkor iratkozz fel blogértesítőmre, így biztos elsőként értesülhetsz a legfrissebb blogbejegyzésekről: