Újabb inspiráció: Provence-i stílusú nyaraló

2007-ben nyaraltunk először gyerekekkel (akkor még csak Szabi és Tamus volt meg) Balatonfüreden. Idén júliusban ismét sikerült egy hetet eltöltenünk Balatonarácson férjem nagybátyjáéknak a jóvoltából. Ott van ugyanis nyaralójuk, s meghívtak minket egy hétre. A Facebookra pár napja már töltöttem fel összehasonlító képeket a gyerekekről. Ugyanis sikerült néhány fotót készíteni olyan helyeken, ahol 5 évvel ezelőtt is már jártunk. Épp ezért gondoltam írok egy bejegyzést a nyaralásról. S hogy kapcsolódik mindez a varráshoz? Olvasd el, s megtudod!

  Szóval már nagyon vártuk ezt a nyaralást, s mikor megláttam a vendéglátóink "haciendáját", egyből beleszerettem. Nemcsak külsőleg, de belsőleg is egy bájos, provence-i stílusú házikó fogadott minket. (Egyből Zsuzska barátnőm jutott eszembe, aki szintén imádja a mediterrán és provence-i stílust. És milyen a véletlen? A Tihanyi Apátsághoz felfelé baktatva össze is futottunk Vele teljesen véletlenül.) Szintén zárójelben jegyzem meg, hogy még a gyerekek születése előtt férjemmel már jártunk kettesben Provence-ben, s ennek hatására is születtek kézműves alkotásaim.

 

A provence-i stílus fő jellemzője a természetesség.

  • Színei: a mediterrán stílusnál fakóbb, visszafogottabb, napszítta színek, mint pl. a fehér, törtfehér, bézs, mályva, szürkéskék (vagy kékesszürke, mint a Balaton), tengerkék, olajzöld, szürke, (levendula)lila.
  • Alapanyagok: fa, kő, bőr, mázas kerámia, vörösréz.
  • Textil: pamut, lenvászon, gyapjú, selyem, esetleg bársony. A textil mintája lehet kockás, csíkos, pöttyös vagy apró virágos. Szép kiegészítő lehet egy csipke vagy egy kézi hímzés is. (Így akár újra elővehetjük a nagymamától örökölt terítőket, abroszokat is.)
  • Lakberendezés: antikolt fa bútorok, karfás székek/padok, nyitott polcok, kisbútorok.

 Kékesszürke fonott szék - benne Szabi

S ha már Balatonarács és Balatonfüred, akkor ne felejtsük el megemlíteni a szomszédban lévő Tihanyt sem. S hogy kapcsolódik Tihany Provence-hez?  Mindkettő szimbóluma a levendula. Ráadásul a Tihanyi félsziget klímájának köszönhetően az itthon termesztett levendula jobb, mint a franciaországi. Házigazdáinknál nemcsak a kertben vagy a teraszon volt fellelhető, hanem bent a házban is lépten-nyomon illatpárnába vagy szárított levendulába ütköztünk. Maga a fehérre meszelt ház a kékesszürke antikolt fa teraszával, ill. kiegészítőivel (pl. spaletták, fonott karfás fotelok stb.) elbűvölő volt. Nem csoda, hogy egyből beleszerettem. A nyaraló belseje is hűen tükrözte a provence-i stílust: a hálószobákban csak 1-1 franciaágy (természetesen kék csíkos ágyneművel), fonott fedeles láda, nyitott könyvespolc; az előszobában antikolt fehér komód, az étkezőben kékesszürke (mint a spaletta, ill. a teraszok) tálaló, a konyhában kék-fehér kockás konyharuha, edényfogó, s természetesen levendulás asztalterítő.

A feelinget csak tovább fokozta, hogy egyik délután átmentünk komppal Tihanyba, s egy nagyon cuki kis üzletre bukkantunk hazafelé, a Levendula Udvarház kézműves ajándékboltjára.
 

Tihanyban az ajándékbolt előtt

Természetesen be kellett mennünk, de fotózni nem mertem. Nem is baj, mert a website-jukon rengeteg szép fotó szerepel. Úgy jöttem ki, hogy ilyen kézműves boltot én is szívesen nyitnék. Nagyon sok ötletet kaptam, s rengeteg inspiráció ért. Sok kézműves terméket árulnak, ami kapcsolódik a levendulához pl. szappanokat, gyertyákat, kozmetikumokat, hímzett illatosító levendulás zacskókat, levendulából készült lakberendezési díszeket (pl. babákat, levendulabuzogányt, levendulamintás kerámiákat stb.). Ezenkívül provence-i stílusú bútorok is fellelhetők náluk. El is határoztam, hogy karácsonyra biztosan készítek pár ajándékot (pl. párnát, illatosító zsákocskákat, konyhai edényfogót stb.) köszönetképpen vendéglátó házigazdánk feleségének. Lali, ha olvasod ezt a posztot, el ne áruld ezt a Beának! Természetesen ha elkészülnek az újabb alkotásaim, akkor bemutatom Nektek!

 

Hozzászólások

Németh Lajos képe

Kedves Ancsa! Igazán meglepett az, hogy a mi kis szerény otthonunkat (igaz nyaraló, de én már inkább itt élnék, mint Budapesten!), ennyi dicsérettel említed! Köszi szépen, remélem hamarosan ismét eljöttök hozzánk Arácsra! Lalli
Baniko képe

Kedves Lali! Mi köszönjük még egyszer a meghívást. Ha nem voltunk láb alatt, akkor máskor is szívesen megyünk! Azt meg simán megértem, hogy szívesebben élnél ott, mint itt Pesten. :-) Puszi Nektek. Ancsa

Szólj hozzá!

Blogértesítő

Ha nem szeretnél lemaradni a legfrissebb cikkekről babázás; mese; játék; textiljáték-készítés, azon belül is varrás témában, akkor iratkozz fel blogértesítőmre, így biztos elsőként értesülhetsz a legfrissebb blogbejegyzésekről: