Rólam

Bakonyi Anikó, textiljáték-készítő, a Baniko műhelyének megálmodója és tulajdonosa. Műhelyemben stílusos, minőségi textiljátékokat - babaruhákat és plüssállatokat - keltek életre garanciával.

Minden két divatbabával kezdődött 2012. elején. Bogi lányom a harmadik születésnapjára két babát kapott: egy Barbie-t és egy Götz babát. Akkoriban még szöszke haja volt, így igyekeztünk Götz babából is olyat választani, ami egy picit hasonlít rá. Gondoltam, hogy bár önmagában a baba is jó ajándék és játék, de még jobb lenne, ha öltöztetni is lehetne őket. Először a boltok kínálatát néztem meg, de nem találtam az ízlésemnek megfelelő babaruhát. Férjem illusztrátor, így például könyvből is csak olyat veszünk meg, ami szépen, ízlésesen van illusztrálva, hiszen rajtunk szülőkön sok múlik, hogy milyen ízlésvilágot mutatunk gyermekeinknek.

Akkoriban a gyerekeimet márkás second-hand ruhákba öltöztettem a TeszVeszről és minőségi turikból, mert a külföldi gyerekruhák jobb minőségűek voltak és főleg színes, szemet gyönyörködtető anyagokból készültek. S milyen ruhákat hordjon egy gyermek, ha nem vidámat, kényelmeset, színeset. Ebből adta magát a következő lépés: elkezdtem nézelődni a TeszVeszen, s egy lelkes, varrni szerető lánytól rendeltem is pár egyedi szoknyát és felsőt. Nem sokkal ezután jött a felismerés, hogy ilyet akár én is tudnék varrni. Bizony, hányszor halljuk kézművesként ezt a mondatot! De bevallom őszintén, nem tartanék most ott, ahol tartok, ha annak idején nem gondoltam volna ezt. És így született meg egy hideg, januári napon a műhely ötlete: egyedi, saját készítésű, igényes, minőségi babaruhákat fogok varrni és kötni.

Az amerikai designer anyagokkal, amikből javarészt készítem babaruháimat, még a fiam születése előtt, 2006-ban találkoztam. Akkoriban a patchwork és a keresztszemes hímzés iránt érdeklődtem, s rengeteg gyerekszobai kiegészítőt készítettem - hímeztem és varrtam. Ekkor botlottam bele Békásmegyeren egy nagyszerű kézimunka-foltvarró üzletbe, ahol természetesen árultak egyszínű és mintás designer textíliákat is. Szerelem volt első látásra! Innentől kezdve „gyűjtögető életmódot” folytattam az anyagok terén. Bárhol jártam, s láttam egy gyönyörű, színes, jó minőségű anyagot, muszáj volt vennem belőle. Így mára sok szép, színes, pamut anyag áll a rendelkezésemre. Persze a lelkesedésem azóta sem csökkent, sőt!

Kezdetben ingyenesen letölthető szabásmintákból készítettem lányomnak a babaruhákat. Mára már saját magam is tudok szabásmintát készíteni, köszönhetően Pálföldi Anikónak, a Szabás-Varázs Alkotóház tulajdonosának és Somogyi Brigitta bábpedagógusnak, művészeti oktatónak. 2014. nyarán vizsgáztam Brigiéknél Székesfehérváron a Jenka Stílusiskolában textiljáték-készítésbőlRuháim attól egyediek, hogy csak és kizárólag minőségi, 100% pamut alapanyagokat használok, és minden ruhából pár darabot készítek csak. Így garantáltan „nem jönnek Veled szembe az utcán” a babaruháim.

Négyesben (Vizsgatársammal Ottlik Judittal, valamint a vizsgadarabokkal)

Négyesben (vizsgatársammal Ottlik Judittal, valamint a vizsgadarabokkal) + bizonyítvány betétlapja

Textiljáték-készítő lettem (a bizonyítvány betétlapja)

 

Azon túl, hogy textiljáték-készítő lettem, másik nagy vágyam is teljesült:  2015. novemberében megnyílt a webáruházam is, amit a menüsor "webáruház" pontjára kattintva érsz el vagy közvetlenül a www.baniko.hu oldalran kattintva. Ha nem találnál kedvedre valót, akkor se szomorkodj,  keress meg bátran egyedi ajánlatért.

A webshopban a babaruháimon kívül saját tervezésű és készítésű plüssállatokat is talász. Szerettem volna olyan textiljátékot alkotni, ami eltér a szokásostól; karakteres, egyedi és a babaruháimhoz hasonlóan színes, vidám és stílusos. Jelenleg négy féle állat kapható (Kajla, a kutya; Drazsé, a nyuszi; Pamacs, a macska és Kurutty, a béka), melyekhez ajándékba mesét és születési bizonyítványt, valamint színezőt is adok. A mesékért köszönet Nezvál Eszter meseterapeutának, a színezőkért pedig Gőcze-Hargitai Mónikának, alias művészmaminak.

Ha kíváncsi vagy a jelenleg kapható állatokra, kattintsd IDE.

Azon anyukákra, nagymamákra is gondoltam, akik úgy gondolják nagyobb örömet tudnak azzal szerezni gyermeküknek, unokájuknak, ha saját maguk készítik el az általam tervezett plüssállatokat. Ezért az állatok szabásmintája is megvásárolható a webshopban. Az aktuális kínálatot itt tudod megnézni.

Örömmel és mosollyal teli játékot kívánok!

B.Aniko